ABR | Portfolio Categories Herbestemmingsproject
108
archive,tax-portfolio_category,term-herbestemmingsproject,term-108,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive

Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk in Roosendaal is een Rijksmonument in de wijk Kalsdonk.
 
Na een haalbaarheidsonderzoek heeft Allee Wonen de herontwikkeling van het kerkgebouw ter hand genomen met een gezondheidscentrum als nieuwe functie. Het centrum bestaat o.a. uit een apotheek, een huisartsenpraktijk, een fysiotherapie, een kantoor voor thuiszorg, een prikpost en een kantoor voor de geestelijke gezondheidszorg. Dit alles met veel aandacht voor het behoud van te ruimtelijk karakter van het monument, waardoor de zichtlijn op de absis vrij gebleven is. In deze gedeeltelijke inpandige invulling van het middenschip zijn de grotere therapieruimten en wachtkamers gerealiseerd. In de draagstructuur hiervan zijn zgn. over-stekken toegepast en geoptimaliseerd om zodoende de aansluiting (met bijbehorende krachten) op bestaande natuurstenen kolommen verantwoord te kunnen realiseren. Ander bijzonder constructief element in het middenschip is de aan de bestaande spantconstructies opgehangen trap met loopbrug.
 
Aan de noordzijde van de kerk is aansluitend op de inpandige invulling een nieuwe uitbreiding gemaakt waarin alle kantoorfuncties zijn ondergebracht.
Aan de zuidzijde t.p.v. de zijbeuk, is eveneens een inpandige invulling gemaakt middels “doos in doos”. Dit los houden van de bestaande constructie heeft ook een belangrijk bouwfysisch voordeel (o.a. eenvoudiger te isoleren).
 
De Heilig Hartkerk heeft in 2010 de 2e plaats behaald voor de publieksprijs voor hergebruik van cultureel erfgoed van de provincie Noord-Brabant.
 
Bekijk hier (.pdf-bestand) het projectblad van de architect over dit project.