ABR | Portfolio Categories Utiliteitsproject
109
archive,tax-portfolio_category,term-utiliteitsproject,term-109,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive

Brandweerkazerne Alblasserdam

De brandweerkazerne, gelegen op een langgerekt kavel in het centrum van het dorp, bestaat uit een deel met kantoorfuncties in 2 lagen en een remise van dezelfde hoogte. De kazerne vormt een geluidswand tegen het geluid van de er achter gelegen scheepswerf. De vorm van het gebouw is mede door deze bijzondere situering bepaald. De gekromde gevel, opgebouwd uit schanskorf, begint als geluidscherm, wordt onderdeel van de gevel en kromt zich op de kop van het gebouw rond het trappenhuis naar de hoofdentree.
 
Achter de schanskorfgevel ontwikkelt zich een uiterst efficiƫnt gebouw, waartoe voor de hoofddraagstructuur van de kantoorvleugel, gezien het lineaire karakter van het gebouw maar ook uit oogpunt van flexibiliteit voor de toekomst, is gekozen voor een draagconstructie-systeem in langsrichting. Dit had ook t.a.v. de installaties met bijbehorend leidingverloop de voorkeur.
 
De remise, welke een op zichzelf staand bouwdeel is, is voorzien van een lichte staalstructuur met dito dak & gevel. De hier aanwezige inpandige loopbrug is opgehangen aan de stalen dakliggers.